Digital

Digital

Nieuws

Den Bosch test digitale overlijdensaangifte

Als eerste Nederlandse gemeente maakt Den Bosch het mogelijk digitaal overlijdensaangifte te doen. Begrafenisondernemers hoeven niet meer aan de Burgerzaken-balie te verschijnen.

Makkelijker

Ze vullen in plaats daarvan een webformulier in, sturen een ingescande overlijdensverklaring van de arts mee en rekenen meteen het aantal benodigde afschriften af. De benodigde documenten komen ook digitaal retour. ‘De essentie blijft dat de ambtenaar van de burgerlijke stand zijn handtekening zet’, zegt hoofd Burgerzaken Jan Spoelstra. ‘Dat gebeurt alleen iets meer in bulkverwerking. Aan het proces verandert niet zoveel, maar we maken het voor de begrafenisondernemer wat makkelijker.’

Wetgeving

De pilot van drie maanden beperkt zich vooralsnog tot twee ondernemers, maar Spoelstra hoopt na drie maanden met de overigen aan de slag te kunnen. Den Bosch kijkt in breder verband samen met Den Haag, Alkmaar en het ministerie van Justitie al een tijdje naar de mogelijkheden voor het digitaliseren van processen rond de burgerlijke stand. ‘De digitale overlijdensaangifte is het snelste tot stand gekomen en we hebben met Jusititie afgesproken dat we deze pilot vast konden draaien.’ De wetgeving moet op dit gebied immers nog aangepast worden.

Lastenverlichting

Een begrafenisondernemer zou per geval ongeveer een uur uitsparen, inclusief de trip naar het stadskantoor en de wachttijd bij de balie. De ambtenaar van de burgerlijke stand kan de uiteindelijke akte op een rustig tijdstip, eventueel buiten kantooruren, opmaken, wat ook de kans op fouten zou verminderen.

Bron: binnenlandsbestuur.nl