Digital

Digital

Nieuws

Persoonsgebonden ICT-budget voor ambtenaren

Ambtenaren van de gemeenten Wormerland en Oostzaan krijgen 450 euro tot hun beschikking voor de aanschaf van een eigen notebook of iPad. Met het persoonsgebonden ict-budget voor hun medewerkers willen beide gemeenten het nieuwe werken aanmoedigen.

Eigen verantwoordelijkheid

‘Bij het nieuwe werken hoort ook de eigen verantwoordelijkheid en vrijheid van de ambtenaar’, legt gemeentewoordvoerder Ronald Smit uit. Medewerkers mogen zelf kiezen wat voor type apparaat zij willen. Als de aanschaf duurder uitvalt dan 450 euro, moeten ze de rest zelf bijbetalen. ‘Wel moeten de ambtenaren aan hun leidinggevenden goed kunnen uitleggen waarvoor ze hun notebook of iPad nodig hebben. Om de zoveel tijd moeten zij verantwoording uitleggen over het gebruik ervan’.

Digitale werkomgeving

Op hun persoonlijke notebook kunnen de ambtenaren inloggen op de digitale werkomgeving, die ook te vinden is op de vaste computers in het gemeentehuis. ‘Zodoende kunnen de medewerkers zelf bepalen hoe, waar en wanneer zij aan het werk gaan’, aldus Smit.

Iedereen

Wormerland en Oostzaan vormen sinds een jaar het samenwerkingsverband Over-Gemeenten. Deze ambtelijke organisatie telt 150 medewerkers en is de eerste met een persoonsgebonden ict-budget. Smit: ‘Zolang het werk dat toelaat, komt iedereen bij ons in principe in aanmerking voor een eigen notebook’.

Zakelijke doeleinden

Over-Gemeenten neemt de beveiliging van de digitale werkomgeving voor de rekening. Voor het beveiligen van hun notebook zijn de ambtenaren zelf verantwoordelijk. Verder moet 90 procent van het gebruik van het apparaat bestemd zijn voor zakelijke doeleinden, zo heeft de Belastingdienst bepaald. ‘Zoiets is natuurlijk in de praktijk moeilijk na te gaan’, zegt Smit. ‘Zeker in deze tijd van social media. De scheidslijn tussen privé en zakelijk wordt steeds dunner’.

Bron: binnenlandsbestuur.nl