Digital

Digital

Nieuws

Haarlem pioniert op digitaal overheidsplein

Online vergaderen, microbloggen, netwerken en documenten delen met collega’s. Het kan allemaal op pleio.nl. Het nieuwe intranet van de gemeente Haarlem maakt gebruik van deze gratis beschikbare technologie.
‘Plein overheid’ is zowel een sociaal netwerk voor ambtenaren als een online plek waar projectteams besloten kunnen samenwerken.
Tijdens de testfase van Pleio die in september vorig jaar van start ging meldden meer dan 2 duizend mensen zich aan en werden al 142 vergadergroepen gevormd.

Elgg

De website is gebouwd met de technologie van Elgg, een gratis te downloaden programma dat ontwikkeld is voor het opzetten van sociale netwerken en het delen van kennis. De techniek achter Elgg is openbaar (open source). Iedereen mag het programma gebruiken en verder ontwikkelen. Wel moet elke toevoegde functie gedeeld worden met anderen. Volgens Davied van Berlo van Ambtenaar 2.0 is dat voor de overheid erg nuttig. ‘Als een gemeente bijvoorbeeld een verlofplanner of een participatie-instrument laat ontwikkelen kan dat meteen door andere overheden worden gebruikt.’

Insite Haarlem

Een van de meest vergevorderde Pleio-groepen wordt gemaakt in opdracht van de gemeente Haarlem. Binnen Pleio ontwikkelt de gemeente momenteel haar nieuwe intranet: Insite 2.0. De deelsite wordt deze maand officieel gelanceerd tijdens de Haarlemse Week van Het Nieuwe Werken.

Projectmanager Dirk Jan van der Wal denkt dat het nieuwe intranet tegemoet komt aan de wens van veel ambtenaren om informatie te delen en te bespreken via internet. ‘Binnen de gemeente Haarlem zijn al driehonderd ambtenaren actief op Yammer. Daarbinnen kan je mensen uit je eigen organisatie korte berichten sturen, net als op Twitter. Er is dus een grote behoefte om online informatie over het werk uit te wisselen. Dat kan straks iedereen doen.’

Goedkoop

Daarnaast laat Van der Wal binnen Pleio twee extra functies installeren door een IT-bedrijf, zodat ook de centrale nieuwsvoorziening en het personeelsblad via Insite 2.0 te volgen zijn. Ook de huisstijl van de gemeente Haarlem is vertaald naar Insite 2.0, en er is een navigatiebalk toegevoegd. Hiermee hebben werknemers straks direct toegang tot bijvoorbeeld de facilitaire servicedesk en het personeelssysteem.

Doordat de gemeente slechts enkele functies aan Pleio toe hoeft te voegen is de bouw van Insite 2.0 relatief goedkoop, stelt Van der Wal. Bovendien kunnen andere geïnteresseerden binnen Pleio de nieuwe functies straks kopiëren. Andere overheden lijken geïnteresseerd; Van der Wal is al door vier andere gemeentes benaderd voor informatie.

Bron: binnenlandsbestuur.nl