Digital

Digital

Nieuws

Tilburg start met eHerkenning

De gemeente Tilburg ontsluit haar diensten aan bedrijven voortaan via eHerkenning. Dit is een soort op maat gemaakte digitale sleutelbos. Medewerkers van bedrijven krijgen daarmee toegang tot de specifieke diensten waarvoor zij bevoegd zijn.

Vervanging DigiD Bedrijven

eHerkenning vervangt het overheidsproduct DigiD voor bedrijven, dat per 1 januari 2011 is gestopt. Met DigiD kregen medewerkers van bedrijven in één keer toegang tot alle beschikbare gemeentelijke diensten.

Vertrouwelijke gegevens

Dat werkte contraproductief, aldus Frank Vink, ict-adviseur bij de gemeente Tilburg. ‘Wij doen bijvoorbeeld veel zaken met makelaars, die bodeminformatie opvragen. Met DigiD kreeg een medewerker dan ook meteen inzage in de WOZ-waardes van alle bedrijfspanden, en de belastingaanslagen van zijn eigen bedrijf. Bedrijven willen niet dat dat al hun medewerkers inzage krijgen in dat soort vertrouwelijke gegevens. De WOZ-waarde willen ze bijvoorbeeld alleen aan de boekhouder laten zien. Het gevolg was dat onze digitale dienst voor bodeminformatie nauwelijks werd gebruikt.’

Herkenningsmakelaar

Met eHerkenning krijgt de makelaar uit het voorbeeld alleen toegang tot de diensten waarvoor hij is geautoriseerd. Dat gebeurt door de ‘Herkenningsmakelaar’, een product van DigiNotar. Deze Herkenningsmakelaar sluit de gemeente aan op alle beschikbare authenticatiediensten en machtigingsregisters.

Gratis omzetten

Volgens Vink wordt er na drie weken al meer gebruik gemaakt van eHerkenning dan voorheen van DigiD. Tilburg is de eerste gemeente die van het product gebruik maakt; Rotterdam zal binnenkort volgen. Bedrijven kunnen tot 15 april 2011 hun DigiD gratis laten omzetten in eHerkenning.

Bron: binnenlandsbestuur.nl