Digital

Digital

Nieuws

Overheid moet voorzichtig zijn met de 'cloud'

‘Cloud computing’ biedt veel voordelen, maar overheden moeten terughoudend zijn bij het gebruik ervan. Ze moeten in ieder geval zorgen dat ze op hun schreden terug kunnen keren. Dat zegt Enisa, een kennisinstituut van de EU op het gebied van beveiliging.

I-strategie

Cloud computing kan een flinke besparing opleveren doordat het online gebruiken van computerkracht en software veel effici├źnter is dan de inzet van de huidige diversiteit aan losse computercentra bij overheidsinstanties. Het onderwerp maakt dan ook deel uit van de ‘i-strategie’ die de Nederlandse overheid onderzoekt, en die op zijn beurt weer onderdeel is van het komende plan de Rijksdienst af te slanken.

Kleine stappen

In Europa zelf zijn het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Nederland en ook de EU zelf aan het onderzoeken wat de beste strategie op dit gebied is. Enisa, dat voor de EU onderzoek doet naar beveiligingsvraagstukken, stelt in zijn vandaag verschenen rapport, een eventuele overstap toch vooral in kleine stappen te doen omdat dergelijke omgevingen complex zijn en veel nog onbekende variabelen zich zullen openbaren. In ieder geval op nationaal niveau is een cloudstrategie (zoals die in Nederland wordt ontwikkeld) nodig om proliferatie van incompatibele systemen en gegevensformaten te voorkomen. Ook de beveiliging verdient een consistente benadering, aldus het rapport.

Europese overheidscloud

Enisa raadt de Europese lidstaten ook aan de mogelijkheid van een ‘Europese overheidscloud’ te onderzoeken. Daarin zou met alle voor overheden specifieke eisen op het gebied van wetgeving en beveiliging rekening gehouden kunnen worden.

Bron: binnenlandsbestuur.nl