Digital

Digital

Nieuws

Provincie Limburg kwistig met papier

De provincie Limburg is een grootverbruiker van papier. Statenlid Pierre Diederen heeft laten weten dat er binnen de provincie per jaar ruim 75 duizend kilo papier in omloop is.

Gemakzucht

Volgens Diederen is er sprake van gemakzucht binnen de provincie. ‘Het zit in onze cultuur om alles maar op papier te zetten, terwijl er in deze tijd van iPads en laptops zóveel mogelijk is. Wat is er mis mee om van een beeldscherm af te lezen?’.

Vijfhonderd kilo

Vooral de Provinciale Staten zijn niet bepaald zuinig met papier, zo blijkt uit berekeningen. Ongeveer 23 duizend kilo papier gaat op aan Statenstukken. Dat komt neer op 4,5 miljoen A4-tjes, wat gelijk staat aan jaarlijks vijfhonderd kilo papier per Statenlid per jaar.

Kopiëren

Diederen maakt zich vooral druk om de kosten van het kopiëren binnen de Provincie: ‘Er wordt 4 ton besteed aan kleurkopieën, 2 ton aan zwart-witkopieën. Dat kan gewoon niet. Waarom moet er zoveel in kleur?’. Het Statenlid is ook werkzaam in het onderwijs, en daar gaat het er volgens hem anders aan toe: ‘De school let goed op hoeveel papier er gebruikt wordt voor het kopiëren. Deed de provincie dat ook maar’.

Digitaal

Door zuiniger te zijn met papier zou de provincie de kosten flink kunnen besparen, maar dat vindt Diederen niet eens het allerbelangrijkste: ‘We moeten gewoon mee met onze tijd. Online zijn mogelijkheden oneindig voor ons als Provincie. Zelf gebruik ik allang geen papieren archief meer, alles staat digitaal’.

Bron: binnenlandsbestuur.nl