Digital

Digital

Nieuws

Nieuwe stap in digitalisering gerechtshoven

De digitalisering van de gerechtshoven in Nederland moet voor het eind van dit jaar zijn afgerond. Dinsdag experimenteert het Gerechtshof in Den Haag met een strafrechtzitting in hoger beroep waarbij gebruik gemaakt wordt van een elektronisch dossier.

Dat heeft Openbaar Ministerie (OM) bekendgemaakt. Dinsdag 19-10-2010 om 9.30 uur vond de eerste strafrechtzitting in Den Haag plaats met het elektronisch dossier (ED) in NIAS (het geautomatiseerde systeem voor strafzaken in hoger beroep).

Menselijke fouten

Het elektronisch dossier moet de werkprocessen minder gevoelig maken voor menselijke fouten. Zo wordt de kans dat stukken kwijt raken verkleind. Bovendien kunnen alle medewerkers met de juiste autorisaties het dossier raadplegen en aanvullen. Volgens het OM wordt is het dossier zo altijd up-to-date.

De advocaat-generaal las tijdens de strafrechtzitting in hoger beroep niet van papier voor, maar gebruikte een beeldscherm. De griffier verwerkte de informatie bovendien meteen digitaal.

Den Bosch en Amsterdam

In 2008 werd het elektronisch dossier ontwikkeld. In Den Bosch en Amsterdam werd al ge√ęxperimenteerd met digitale beroepszaken. Later dit jaar zullen ook de andere parketten (Arnhem en Leeuwarden) volgen.

Bron: Nu.nl