Digital

Digital

Nieuws

Digitale bewijslast belemmert processen door slechte beschikbaarheid

Een onderzoek van Symantec gehouden onder 500 advocaten toont aan dat de beroepsgroep worstelt met het beheren van de enorme hoeveelheid aan elektronisch opgeslagen informatie die een cruciale rol speelt als bewijs in juridische kwesties binnen Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

Respondenten uit tien landen geven toe dat ze in de afgelopen twee jaar ofwel een zaak hebben verloren, een vertraging hebben opgelopen in een zaak of door een gerechtshof een strafmaatregel kregen opgelegd, omdat ze niet in staat waren elektronisch opgeslagen informatie te lokaliseren die succesvol als bewijsmateriaal had kunnen dienen. De helft van de ondervraagden geeft aan in de afgelopen drie maanden problemen te hebben gehad met het identificeren en terugvinden van elektronisch opgeslagen informatie, ook wel e-discovery genoemd.

Het onderzoek laat zien dat gebrekkige beschikbaarheid van digitale bewijslast een juridisch proces kan hinderen. De kracht van technologie om relevante informatie uit miljoenen elektronische bestanden te identificeren en verzamelen, heeft echter ook een positieve impact gehad op vele zaken. Het merendeel (98 procent) van de ondervraagde Nederlandse advocaten geeft aan dat elektronisch opgeslagen informatie die diende als digitale bewijslast cruciaal is geweest in het succes van juridische zaken waarbij zij in de afgelopen twee jaar betrokken waren.

Bron: documentwereld.nl