Digital

Digital

De digitale butler, even discreet als Alfred Pennyworth?

door Philippe Creytens

“Reculer pour mieux sauter” of een stapje terugzetten om beter te springen. Dit is wat Google de afgelopen jaren gedaan heeft na het floppen van de Google Glass-bril. Onlangs maakte het bedrijf bekend dat Google Home Assistant voortaan beschikbaar is op de Nederlandse markt. Wanneer de Belgische markt aan de beurt komt is nog onduidelijk.

Voormalig Google- en Uber-leidinggevende Amit Singhal liet in 2012 in een interview noteren dat de cult tv-reeks “Star Trek” hem, en Google, inspireerde tot een concept waarin toestellen in huis alle vragen van gebruikers kunnen beantwoorden. Schijnbaar zijn zij niet de enige “trekkies”, want Amazon met Echo/Alexa en Apple met HomePod/Siri hebben gelijksoortige plannen om je toetsenbord te vervangen door je stem.

De slimme luidsprekers - of digitale butlers - luisteren naar je gesproken commando om weetjes, podcasts of nieuws te serveren, contact te maken met klantendiensten of zelfs online aankopen te doen.

Nieuw manna uit de digitale hemel

Deze digitale luistervinken zetten de media, bedreigd door Google en Facebook, en transactiegerichte bedrijven versneld aan om spraak als het nieuwe manna uit de digitale hemel te zien. Organisaties zoals KRO-NCRV, NPO, Albert Heijn, Eneco, Jumbo en KLM nemen in Nederland de eerste stappen om spraak te gaan gebruiken voor interacties met Jan-met-de-slimme-luidspreker. In gold rush tempo ontstaan in Nederland bedrijfjes die zich richten op het ontwikkelen van spraakgestuurde applicaties.

Anderen zien brood in bedrijfstoepassingen via digitale butlers. Marriott Hotels wil dat hotelgasten praten tegen een Echo voor de roomservice. Amazon voorziet met Alexa for Business mogelijkheden voor het boeken van vergaderzalen, bestellen van printerpapier, nagaan van beschikbaarheid van collega’s, enzovoorts.

In de Verenigde Staten staan de slimme luidsprekers op de consumentenmarkt al verder dan in Europa, onder meer door de betere beschikbaarheid van de hardware en de taalondersteuning. Meer dan 43 miljoen consumenten (18+) in de VS hebben nu zo een toestel in huis. Eigenaren van slimme luidsprekers vormen een nieuw publiek in termen van gebruikersprofiel, gedrag en mediagewoontes, volgens The Smart Audio Report, een terugkerende studie van NPR en Edison Research.

Het “P”-woord

Als de woorden ‘gebruikersprofiel’, ‘gedrag’ en ‘mediagewoontes’ in één zin genoemd worden, is een evidente vraag: wat met de privacy?

Slimme luidsprekers worden in theorie pas geactiveerd bij het zeggen van bepaalde wordwakkerwoorden, “Hey Google”, “Alexa” of “Hey Siri”. Om deze woorden op te kunnen pikken, luisteren ze wel continu mee.

Wat precies de grote tech-bedrijven doen vóór het activeren en ook tijdens een conversatie met het toestel, en hoe ze vervolgens omgaan met de privacy, blijft voorlopig een groot vraagstuk.
Laat ons eerlijk zijn: de lijst van door Amazon en Google ingediende patentaanvragen die de Amerikaanse consumentenorganisatie Consumer Watchdog eind vorig jaar publiceerde, stelt ook niet echt gerust.

Krijgen we straks een situatie waar je tijdens het surfen geconfronteerd wordt met aanbiedingen van hotels in Parijs omdat je tijdens het familieontbijt aan Google Home Assistant vroeg hoe hoog de Eiffeltoren is? Het parcours van veel Silicon Valley-bedrijven die zonder instemming of medeweten data deelden met derden pleit niet in hun voordeel.

De afweging

Er zijn heel wat applicaties die voor gebruikers praktisch én gratis zijn, in ruil voor persoonlijke (meta-)informatie. Informatie die gebruikt wordt voor het steeds scherper aanbieden van de ‘juiste’ advertenties.

Ik gebruik Siri veel in de auto om bijvoorbeeld snel een smsje te dicteren en te versturen tijdens het rijden. Je stem gebruiken in situaties waar je je handen niet vrij hebt, is nu eenmaal “handig” (woordgrapje). Maar of dat praktische het mij nu waard is om steeds een digitale luistervink in huis te hebben, daar ben ik nog niet uit.

Alfred Pennyworth, de butler van Bruce Wayne, kende al de geheimen van Batman en Robin maar zweeg als vermoord tegenover anderen. Te vrezen valt dat de butler met deze eigenschap enkel een fictief personage zal blijven.

Bron: Digital.nl zomer 2018